U srijedu, 7. listopada 2015. godine, učenici Privatne varaždinske gimnazije s pravom javnosti uputili su se na terensku nastavu. S obrazovnim su ciljem posjetili Istru, najveći hrvatski poluotok.

Putovanje je započelo u 5 sati i 30 minuta, a dočekalo nas je tmurno kišovito vrijeme. Cijelim je putem do Roča prevladavala tmurna atmosfera, no dolaskom na naše odredište, stiglo je i lijepo vrijeme. Prva stajališta bila su grad Roč i najmanji grad na svijetu, Hum. Putujući od Roča do Huma posjetili smo i Aleju glagoljaša, sastavljenu od deset kamenih obilježja posvećenih glagoljašima i glagoljici. Nakon razgledavanja gradova i održanih seminara, uputili smo se prema Motovunu, gradiću prepunom zelenila koji se nalazi uz dolinu rijeke Mirne. Motovun je poznat po Motovunskom filmskom festivalu, što smo naučili iz održanih seminarskih radova. Nakon razgledavanja krenuli smo dalje, prema jami Baredine. Uz odličnu tjelovježbu, naučili smo ponešto o stalagmitima i stalaktitima te specifičnim vrstama stijena. Nastavljajući dalje stigli smo do zvjezdarnice u Višnjanu. Meteori, asteroidi i svemir – već stečeno znanje proširili smo zanimljivim predavanjem poznatog hrvatskog astronoma Korada Korlevića. Nakon toga je uslijedio put natrag, prema Varaždinu.

Istra nas je oduševila brojnim prirodnim ljepotama te svojim kulturnim i povijesnim blagom. Terenska nastava je svim učenicima bila širenje vidika u pogledu znanja i kulture. S velikim isčekivanjem, veslimo se sljedećoj terenskoj nastavi i stjecanju novih znanja.

Kako nam je bilo u Istri pogledajte u fotogaleriji.

Tekst je napisala Lana Gavranović, učenica 3.a.