Povodom Svjetskog dana filozofije, koji se svake godine održava treći četvrtak u studenome, učenici 4. a razreda obilježili su ga na satu filozofije sudjelujući u virtualnoj radionici koju je vodila dr. sc. Marie-Elise Zovko s Instituta za filozofiju u Zagrebu.

Tema radionice bila je „Ljepota i pravednost“. Učenici su htjeli da se radionica održi na engleskome jeziku kako bi razvijali vještinu govorenja i razgovora na engleskome jeziku u filozofskoj praksi, ali i općenito. Na temelju jednog petominutnog video isječka, dr. sc. Zovko je s učenicima razvila lijepi dijalog, a radionicu su učenici ocijenili zanimljivom te iznimno uspješnom i poučnom.

Dr. sc. Zovko je hrvatska filozofkinja američkog podrijetla čije je uže područje filozofije, između ostalog, grčka filozofija pa je filozofski dijalog poprimio oblik sokratovske metode koja nas još uvijek može vratiti na izvorna razmišljanja o stvarima koje su ponekad teško izreciva, a samim time i teško dokučiva.

Upravo je do toga zaključka dr. sc. Zovko htjela doći prikazavši učenicima kratki video „Beacuse who is perfect?“ (https://www.youtube.com/watch?v=E8umFV69fNg) koji prikazuje česti, gotovo svakodnevni lov za idealima, umjesto prihvaćanja stvarnog života koji ponekad ne izgleda ružičasto. Učenicima se prikazano jako svidjelo što se pokazalo njihovim aktivnim sudjelovanjem u radionici koja je, zbog izmijenjenih okolnosti zbog pandemije uzrokovane koronavirusom, bila održana u krnjem obliku, dakle virtualno na Skype platformi. To, dakako, nije utjecalo na početni ishod, a sama je radionica završena s vrlo zanimljivim pitanjima za promišljanje o jednakosti među ljudima.