Danas se obilježava Svjetski dan umjetnosti pa smo i mi u Gimnaziji Žiger odlučili priključiti se proslavi. 

Slavili smo rođendan velikog Leonarda koji je rođen 15. travnja 1452. Leonardo da Vinci je obilježio povijest umjetnosti i zasigurno je jedan od najpoznatijih umjetnika svih vremena, a njegova Mona Lisa je možda i najpoznatija slika. Predstavnik je renesansnog stila i u svojim radovima prikazuje različite svjetovne i religijske teme na vrlo realističan način. Kompozicije su mu uvijek skladne, umirujuće, u paleti prevladavaju zagasiti tonovi. Poznat je po upotrebi tzv. sfumato načina slikanja u kojem nema oštrih linija, tonovi su međusobno stopljeni i postiže se gotovo magličasti dojam djela. Vidljivo je to i u prikazu Mona Lise, osobito u pozadini slike i nježnom oblikovanju oblika.

Sama La Gioconda ima prepoznatljivi zagonetni osmijeh, gleda izravno u promatrača iz poluprofila, preklopljenih ruku. Najvjerojatnije prikazuje Talijanku plemićkog porijekla, Lisu Gherardini, ženu Francesca del Giocondo. Naslikana je vjerojatno između 1503. i 1506. godine i do danas intrigira svojom pojavom.

Zbog toga smo ju i mi odabrali za rekompoziciju pa su naši učenici, uz svoju profesoricu likovne umjetnosti Barbaru Frntić, prikazali svoje verzije Mona Lise i tako obilježili ovaj važan dan za sve umjetnike i umjetničke duše.

Što bi Leonardo rekao za ovakve Mona Lise?