Naši učenici pohađaju nastavu u Kinu „Gaj“

Vrlo izazovno prilagođavanje nastave ove godine svim njezinim mogućim oblicima odvija se i na našoj školi. Iskoristili smo svoju prednost škole koja ima mala razredna odjeljenja i poštujući sve epidemiološke mjere nastavili suradnju s Kinom „Gaj“.

Ove godine nam je to uspjelo dvaput. Pogledali smo suvremeni poljski film Twarz” (Lice) redateljice Małgorzate Szumowske koji je nagrađen u Berlinu 2018., a ovaj tjedan smo pogledali svježeg oskarovca Nomadland redateljice Chloé Zhao. Teško je nabrojiti sve nagrade koje je film Nomadland osvojio; od 3 Oskara za najbolji film i režiju te najbolju glumicu velikoj Frances McDormand do Zlatnog lava, Zlatnog globusa, Nagrada Britanske akademije filmske i televizijske umjetnosti i dr.

Suradnja „Gaja“ i naše škole neopisivo je važna jer, osim što čuva ideju odlaska u kinodvorane, slavi film kao kulturni i umjetnički doživljaj, omogućava mladim generacijama da pogledaju recentne aktualne filmove europske kinematografije i svjetske kinematografije u trenutku kada se ti filmovi distribuiraju diljem svijeta.

Naš cilj je od prvoga dana ambiciozan, i to u trenutku kada nam puno toga ne ide u prilog, a to je - uputiti mlade ljude u čaroliju i  kompleksnost filmske umjetnosti. Nahraniti njihovu znatiželju, usmjeriti nezainteresiranost u nove ili nepoznate, a važne teme filmskoga stvaralaštva.

Nastojimo i dalje da nam sati Filmske umjetnosti ne budu samo presjek povijesnih stilskih pravaca, važnih redatelja i nacionalne kinematografije, već da budu ulaz u svijet današnjice i nude teme, likove, sudbine, stvaralaštvo koje nastaje u ovom trenutku negdje u svijetu, a prepoznato je kao iznimno.

Snježana Tramburovski, prof. Filmske umjetnosti