Draga 2022.,

piše ti jedna mala škola velikih snova, varaždinska gimnazija tik do Starog grada.

Znam da te mnogi gnjave ovih dana, kume i mole da budeš dobra prema njima i da im napokon pružiš sve što su zamislili, a što su im tvoje prethodnice uskratile pokloniti. Mnogi ti se vesele jer u tebi vide bijeg od svih problema i poteškoća koje su imali ove godine. Mnogi se nadaju da ćeš upravo ti biti "njihova godina". 

Ja ne gajim prazne nade, niti od tebe tražim velika obećanja o predivnoj i bezbrižnoj budućnosti. 

Priznajem da su posljednje 2 godine bile teške. Najgore mi je bilo onih dana kad su moje učionice bile prazne, nastava se odvijala od kuće, a mojim hodnikom su se (umjesto smijeha učenika, nadvikivanja i dozivanja, brujanja aparata u kojem je zapeo Kinder Bueno i odzvanjanja grlenog pjevanja) tek povremeno začuli tihi užurbani koraci školskog osoblja. Bila je to grozna, pusta tišina - čak ni školsko zvono nije zvonilo, jer nije imalo kome. 

Boljelo me što sam znala da ni mojim profesorima ni učenicima nije bilo nimalo lako. U teškim trenucima često je sve što osobi treba samo bliskost i topli osmjesi ljudi oko nje, a iza nas su 2 godine razdvajanja, udaljavanja i prekrivenih osmijeha.

Sretna sam što su moji učenici na svojim mjestima dok ti ovo pišem, draga moja 2022. Zbog njih te molim samo da se pritajiš i obećajem da ćemo mi sami sve odraditi u ovoj tvojoj godini! Moji su učenici kroz sve dosadašnje izazove pokazali i dokazali da se žele i mogu suočiti s bilo čime što život stavi pred njih. Strašno sam ponosna na njih, znaš? Spremni smo i dalje za učenje, istraživanje, testove i ispitivanja, maturu ćemo i ove godine rasturiti kao i uvijek, spremni smo za naporan rad, padove i dizanja, a tebe molimo samo da ne kompliciraš stvari. Očvrsnuli smo u zadnje vrijeme više nego smo se ikad nadali da ćemo morati. Znamo da će biti teških dana, ali spremni smo i napraviti pogreške, priznati ih i naučiti nešto iz njih. Nadamo se i ove godine otkriti u sebi snagu i talente za koje nismo ni znali da su tu. 

Draga 2022., ponavljam da ne tražimo puno od tebe i ne očekujemo da budeš savršenog ponašanja. Možda u inat svima koji polažu velike nade u tebe ispadneš baš neočekivano bezobrazna! Kako god, dobro znam da "nigdar ni tak bilo da ni nekak bilo", a jako dobro znam i da je svatko kovač svoje sreće i svojih uspjeha. Mi smo voljni uhvatiti se u koštac sa svime što nosiš, ali prije svega se veselimo, moji učenici, moji profesori i ja, svaki dan rasti s tobom. Spremni smo za tebe, što god nam nosiš, i planiramo stvoriti nezaboravne uspomene i puno se smijati. 

Jesi li ti spremna za nas, 2022.?

Lijepo te pozdravlja

Privatna varaždinska gimnazija