ERASMUS+ DAN GIMNAZIJE ŽIGER 🥳

U petak 17. lipnja održali smo prezentacije svih mobilnosti provedenih u sklopu projekata "EuroProjects" i "Knowing Sports, Outdoor Activities and Traditions".

Da bismo prenijeli barem djelić onog čime smo se obogatili na našim Erasmus + mobilnostima, podijelili smo jedni s drugima i s našim profesorima fotografije, prezentacije te različite realije koje smo donijeli sa sobom kao uspomene, te smo podjelii svoje dojmove koji su ostali duboko urezani u našu svijest, u naše srce.
Na našem Erasmus + Danu podsjetili smo se svih lijepih trenutaka koje smo doživjeli na različitim lokacijama u Europi: u Kičevu u Sjevernoj Makedoniji smo naučili kako se snaći u prirodi kao izviđač, svojski se borili u rukometnom okršaju miješanih ekipa, pogledali rukometni trening na rukometnom dvoranskom terenu Vardar, uživali u ljepotama Ohrida od kojih zastaje dah, prošetali prelijepim Skopjem i, naravno, prezentirali tradidcionalne dječje igre iz Hrvatske. Doista, mnogo je igara koje su zajedničke djeci u Hrvatskoj, Makedoniji, Francuskoj, Grčkoj i Portugalu.
Svugdje se igra ili se igrao 'gumi-gumi', 'skrivača' i 'špekulanje'. U Portugalu smo prohodali dvanaest kilometara staze, odigrali tradicionalne portugalske igre, okušali se u surfingu u Atlantskom oceanu te 'prošetali' visećim mostom iznad provalije!

Nezaboravni trenuci!

Ne samo Sao Joao da Madeira, već i Espinho, Porto, Aveiro, Arouca… U Roermondu i Madridu intenzivno smo radili na izradi istraživačkog projekta. Toliko smo toga naučili, ineresantnih ideja čuli i upoznali, toliko dobrih izlaganja čuli, i od strane profesora i od strane učenika! Tko god se u budućnosti odluči nešto istraživati, riješiti neki problem, naučio je kako raditi u timu, što je važno kod provođenja ankete, kako analizirati podatke, posebno uz pomoć alata Google Analytics, te kako što efikasnije prezentirati rezultate svog istraživanja.

U Trabzonu, gdje se održala završna mobilnost za EuroProjects, vidjeli smo da su mladi u Turskoj, učenici i njihovi nastavnici, vrlo suvremenih pogleda, da imaju ista razmišljanja, iste ljubavi, iste osjećaje kao i mi koji smo geografski smješteni nešto zapadnije. Nikad nećemo zaboraviti crkvu Hagia Sofija u Trabzonu, Sumela manastir koji plijeni svojim nadnaravnim položajem u reljefu planine, čini se da prokosi zakonima fizike te oduzima dah. Gradili su ga monasi prije 16 stoljeća, a freske na unutarnjim zidovima stoje još i danas i svjedoče o vjeri onih koji su gradili taj samostan u potrazi za svetom slikom. I kao što je rekao Lovro, ovaj je prostor poluprašuma, s izvorima vode u svakom kutku planine, nezaboravnim rijekama koje se sručuju niz klisure, šumnim slapovima, mirnim kataraktima, nepreglednim brdima čaja i lješnjaka, čineći 75% svjetske proizvodnje tog ukusnog oraščića. I što još reći? Da su Turci nadasve ljubazni, gostoljubivi, darežljivi, nezaboravni domaćini!

Friends forever!

Kako zaboraviti turistički biser otoka Kefalonije – Argostoli, u čijoj se neposrednoj blizini nalazi nacionalni park Aenos planine, s endemijskim biljnim vrstama, dok se s vrha planine pruža nezaboravni pogled na nepregledno plavo more koje okružuje grčke otoke? Kako zaboraviti divno bistro more grčkih obala, šetnje i kupanja na pješčanim plažama, ronjenje pod punom opremom, plivanje, veslanje i vožnju kajakom? Prijateljstvo, međusobno pomaganje i bezgranična podrška u pravom smislu te riječi, hrabrost i timski duh najbolje se grade kroz sport. Mobilnosti s dva nezaboravna projekta su iza nas. Hvala hrvatskoj agenciji AMPEU, europskoj Agenciji za mobilnost, roditeljima na podršci, profesorima na pratnji i brizi.
Do nekih novih putovanja i doživljaja, Srdačni pozdrav iz Gimnazije Žiger

Hvala svim učenicima na uloženom trudu tijekom Erasmus+ informativnog dana!

Više fotografija možete pogledati na linkovima u nastavku: 

(VIDEO) Erasmus+ mobilnost - Turska (Trabzon)

(VIDEO) Erasmus+ mobilnost u Madridu

ERASMUS+ dan Gimnazije Žiger