Učenici Gimnazije Žiger tjedan dana boravili u Francuskoj

U sklopu Erasmus+ projekta pod nazivom „Knowing Sports, Outdoor Activities and Traditions”, učenici prvog i četvrtog razreda Privatne varaždinske gimnazije boravili su u veljači u francuskom gradiću Issoire u pokrajini Auvergne.

U projektu je sudjelovalo 22 učenika i 10 nastavnika iz Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Grčke, Turske i Portugala, a domaćin je bila škola Sevigne Saint-Louis iz gradića Issoire u francuskoj pokrajini Auvergne. Tijekom boravka u Francuskoj učenici i nastavnici također su sudjelovali u brojnim grupnim aktivnostima i radionicama vezanima uz sportske aktivnosti i tradiciju koje su ovaj put bile tematski povezane sa zimskim sportovima te su se tako mogli okušati i naučiti nešto više o biatlonu i klizanju. Također su posjetili i stadion poznatog francuskog ragbi tima ASM Clermont Auvergne iz grada Clermont-Ferrand.

„Tijekom cijelog su nam tjedna domaćini priredili zanimljive aktivnosti – sudjelovali smo na nastavi povijesti i geografije, bili smo na klizanju te smo se na nastavi tjelesne i zdravstvene kulture okušali u biatlonu, sportu koji je tradicionalan u njihovoj pokrajini. Imali smo priliku upoznati gradonačelnika grada Issoire, ali i kulturne znamenitosti u njihovu gradu i okolnim gradovima, poput Clermont-Ferranda“, rekla je Vivien, učenica četvrtog razreda Gimnazije Žiger.

Tijekom mobilnosti učenici i nastavnici upoznali su se s kulturnim znamenitostima gradova Issoirea i Clermont Ferranda kao što su gotička katedrala iz 13. stoljeća građena od vulkanskog crnog kamena u Clermont Ferrandu te romanička crkva iz 10. st. u središtu Issoirea i gradska vijećnica u kojoj su sudjelovali na domjenku dobrodošlice s tamošnjim gradonačelnikom. Isprobali su i tradicionalnu hranu te se tijekom večeri koju su priredili roditelji i nastavnici škole upoznali s tradicionalnom glazbom i plesovima zemlje domaćina.

„Najviše mi se svidjelo što smo isprobali razne sportove poput klizanja i biatlona. Francuska kuhinja je zanimljiva, hrana ukusna, a najviše su mi se svidjeli sirevi. Francuska je bila jedno zanimljivo iskustvo koje bih htio ponoviti“, ispričao je Jan, učenik prvog razreda.

Puni dojmova učenici su ocijenili ovu mobilnost kao pozitivni korak u povezivanju različitih kultura, zemalja i običaja te su istaknuli važnost projekta u stjecanju vrijednih iskustva i prijateljstava.

Sljedeća mobilnost u sklopu spomenutoga projekta planirana je za mjesec svibanj u Sjevernu Makedoniju. Učenicima Gimnazije Žiger to će biti drugi put da će posjetiti tu zemlju pošto su je i u prijašnjem Erasmus+ projektu imali priliku upoznati.

Veselimo se novim putovanjima i bogatim iskustvima.