Učenici Privatne varaždinske gimnazije Paula, Dominik i Leon, u pratnji profesorica Nede Njegač i Barbare Frntić, proveli su tjedan dana u ciparskom gradu Limassolu u sklopu projekta Erasmus+ "Love is for everyone".

Cilj projekta je razvijati i širiti toleranciju među mladima, prihvaćati druge i drugačije te upoznavati različite kulture, narode i njihove običaje. U projekt su osim Hrvatske uključene i Makedonija, Cipar, Španjolska, Rumunjska i Italija.

„Naglasak pete po redu mobilnosti bio je na religijskoj tradiciji zemalja sudionica projekta, a uz prezentaciju koju smo pripremili na tu temu, prije polaska na mobilnost snimili smo i film o toleranciji i nediskriminaciji“, ispričali su učenici Gimnazije Žiger.

"Bilo je jako zanimljivo sudjelovati u razmjeni učenika. Upoznao sam mnogo novih prijatelja, kultura i ono najbitnije, stekao puno korisnih iskustava. Hrana je vrlo ukusna i dosta se razlikuje od naše. Imaju mnogo sljedova koje jedu u malim količinama, a zanimljivo je da jedu salatu ne kao dodatak glavnom jelu već kao samostalno predjelo", rekao je Dominik Biškup, jedan od učenika.

"Erasmus projekt bio je odlična prilika da upoznam nove ljude , kulturu i novu državu. Cipar je zemlja koje me oduševila - od prefine hrane, plaža i predivne gradske jezgre pa sve do ljudi koji su jako gostoljubivi i smireni. Jako mi se sviđao posjet Afroditinim stijenama, a posebno lijep utisak je na mene ostavila šetnja uz obalu grada Limassola", oduševljeno priznaje Paula Krašek.

Škola domaćin u Limassolu bila je IMS, privatna škola za matematiku i znanost. Njihov se školski kurikulum razlikuje od državnih. Nastava traje tri godine i nema dobne granice za upis, već se vrednuju učeničke sposobnosti. Učenici mogu birati nastavne predmete prema vlastitim interesima kao što su matematika, engleski, francuski, umjetnost, glazba, psihologija, ruski, statistika, povijest ili kritičko mišljenje. Nastava se izvodi na engleskom jeziku, a učenici nakon završene škole upisuju prestižne fakultete u inozemstvu.

"Edukacijski sustav u IMS-u mi se sviđa zato što učenici sami odabiru predmete koje žele učiti te tako pohađaju predmete koji su im bitni s obzirom na odabir budućeg fakulteta i posla", rekao je Dominik.

Posljednja mobilnost održat će se u travnju u Rumunjskoj, a pripreme za projektne aktivnosti već su u tijeku.