Petodnevnim edukativnim i radnim posjetom rumunjskom gradu Galatiju, učenici i profesori Gimnazije Žiger zaključili su dvogodišnji Erasmus+ projekt „Love is for everyone” ili L.I.F.E. U taj su projekt koji promiče toleranciju, jednakost i svačije pravo na prihvaćanje i ljubav, uz Hrvatsku bile uključene škole iz Španjolske, Makedonije, Italije, Cipra i Rumunjske.

Učenice Paula Rogić, Vivien Furdi i Tea Tomašić, uz pratnju profesorica Maje Ferenec Kuća i Nede Njegač, predstavljale su Gimnaziju Žiger u projektnim aktivnostima u srednjoj školi „Elena Doamna”. To je srednja škola prehrambenog usmjerenja koja priprema učenike za prehrambenu industriju pa tako učenici praktičnom nastavom upoznaju proces proizvodnje gotovo svih prehrambenih proizvoda, od kruha do piva.

Najteži, ali i najzabavniji zadatak u ovom projektnom tjednu bila je priprema nekog tradicionalnog jela iz Hrvatske. „Namjeravale smo peći štrukle, ali smo shvatile da bi to bilo prezahtjevno pa samo se odlučile za fritule. Učenice su se dobro snašle u pripremi fritula koje su brzo nestale s našeg tanjura”, rekla je profesorica Njegač.

Svaka je zemlja pripremala svoje tradicionalne recepte, pa su tako Španjolci pripremali omlet s krumpirom i lukom, Ciprani mesne okruglice, a Talijani slavni tiramisu.

Uz edukativne radionice, učenici i profesori posjetili su Transilvaniju – dvorac Bran poznatiji kao dvorac grofa Drakule te dvorac Peles, raskošnu renesansnu rezidenciju kralja Karla I. Uz to, posjetili su i etnoselo Galati gdje su degustirali tradicionalnu rumunjsku hranu, botanički vrt Galati te prirodno-znanstveni muzej s brojnim primjercima riba i školjkaša. Učenici i profesori imali su priliku razgovarati s prefektom okruga Galati, Dorinom Otrocolom, koji im je objasnio rumunjski politički sustav te svoje obaveze i dužnosti. Za kraj projekta učenici i profesori su u gradskome parku dijelili crvene balone te poruke vezane uz toleranciju i ljubav.

„Sudjelovala sam u projektnim aktivnostima u tri države. U projekt su bile uključene škole različitog usmjerenja, od privatne srednje matematičke i znanstvene škole s Cipra, osnovne škole u Makedoniji ili prehrambene srednje škole u Rumunjskoj. Ono što mi se posebice svidjelo bilo je upoznavanje različitosti u pristupu nastavi, učenicima i školstvu općenito”, rekla je profesorica Njegač.

Ovim projektom Gimnazija Žiger završila je svoj drugi dvogodišnji projekt, a u pripremi i izradi su novi projekt s novim idejama i partnerima.