Tolerancija je sklad u različitosti i vrlina koja omogućuje mirni suživot u zajednici.

Danas smo nažalost sve češće svjedoci javnog govora mržnje prema određenim društvenim skupinama zbog nekog njihova određenja ili opredjeljenja, rase, vjere, spolne orijentacije ili nacionalne pripadnosti.

Govor mržnje ima izrazito negativne, psihološke, političke, kulturološke i socijalne učinke na pojedinca, društvene skupine i za cijelo društvo, a posebice na djecu u njihovim formativnim godinama.

Upravo je zbog toga Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, a u sklopu preventivnog programa „Zajedno protiv govora mržnje” putem digitalnih mreža, pokrenulo preventivnu akciju  pod nazivom „Budi tolerantan”.

Hrvatski „infulenceri” obraćaju se mladima i pozivaju ih na uvažavanje različitosti.

 

Na satima razredne zajednice raspravljali smo o toleranciji u našem društvu, razredu, školi i obitelji. Kako bismo provjerili svoju razinu tolerancije, riješili smo „Upitnik za samoprocjenu tolerancije” preuzet iz knjige  pod nazivom „O toleranciji” autorice psihologinje Mirjane Krizmanić.

Tolerancija i uvažavanje drugačijeg teme su kojima smo se bavili u Erasmus+ projektu ,,Love is for everyone”. U sklopu tog projekta naši su učenici i profesori snimili video o ljepoti tolerancije u školi. 

Naš kratki edukativni film možete pogledati na sljedećoj poveznici. 

Jedini mogućni način da živimo u sigurnom i mirnom okruženju je uvažavanje i poštivanje različitosti.

I zato recite NE govoru mržnje i uključite se u akciju „Budi tolerantan“!