Svake je godine naša sigurnost na internetu sve ugroženija. Sve brži protok informacija i njihova ogromna količina navode nas na to da uopće ni ne promišljamo kad kliknemo na nebrojene suglasnosti ili kad trebamo s nekim podijeliti svoju adresu ili broj telefona.

Želeći naše učenike kontinuirano osvješćivati o potrebi kritičkog promišljanja našeg vremena provedenog na internetu te o osobnim informacijama koje dijelimo s drugima, uključili smo se u projekt „Dan sigurnijeg interneta”. Aktivnostima kojima je cilj bio poticati mlade na odgovorniju upotrebu tehnologija i mobilnih uređaja proveo je Centar za nestalu i zlostavljanu djecu.  

Na nastavnim satima razredne zajednice raspravljali smo i učili o tome što je to elektroničko nasilje, kako ga prepoznati i kako se od njega zaštititi. Naši su se učenici uključili u webinar „Gdje si ti u digitalnoj džungli?” na kojem su o svojim iskustvima s internetom, posebice društvenim mrežama, govorili poznati hrvatski mladi influenceri. Učenici su odigrali i online nagradni kviz o sigurnosti na internetu, a i naši su se nastavnici uključili u webinar „Jačanje kapaciteta stručnjaka za rad u digitalnom okruženju”.

 

Ove smo godine mnogo naučili, a prije svega da trebamo biti oprezni u komunikaciji s ljudima koje ne poznajemo te da dobro razmislimo prije nego pošaljemo neku poruku ili osobnu fotografiju.

Dan sigurnijeg interneta obilježava se svakog drugog utorka u veljači, a ovogodišnja tema bila je „Zajedno za bolji internet”. Da bismo to mogli i ostvariti moramo se ponašati odgovorno i razumno te slijediti neke od ovih korisnih savjeta.