Gradski muzej Varaždin je u prostorima palače Herzer organizirao izložbu „Erik/a – vunasti nosorog”. Izložba je otvorena za javnost do 19. prosinca 2021. i naša je preporuka da ju svakako posjetite. Namijenjena je svim uzrastima, a nama je bila najzanimljivija zbog toga što se svojim konceptom lijepo uklopila u nastavno gradivo povijesti prvoga razreda.  

Riječ je o prapovijesnom razdoblju o kojem učenici uče na nastavi povijesti s naglaskom na evoluciju čovjeka i promjene u načinu života ljudskih zajednica tijekom ovog razdoblja. Izložba o vunastom nosorogu daje nam jednu drugu perspektivu, onu o razvoju i životu životinjskih vrsta poput vunastog nosoroga, o obilježjima paleookoliša, a dotiče se i suživota čovjeka i životinja tog doba. Izvrsno proširuje spoznaje koje učenici steknu u razredu te im omogućuje da povežu ono što su već naučili s novim informacijama koje saznaju na samoj izložbi.

Izložba nam daje uvid u samo otkriće i istraživanje „Erika/e”, u obilježja vrste te u sami kontekst vremenskog razdoblja. Učenicima će biti zanimljivi i interaktivni elementi izložbe u kojima „Erik/a” oživi, kao i sami prikaz kostura i dojam veličine takve životinje. Zamislimo li čovjeka u tom okruženju ostajemo zadivljeni surovošću takvog života, ali i snagom koju su prvotne zajednice imale da prežive i razvijaju se dalje.

Svakako jedna zanimljiva i poučna izložba koja proširuje vidike te se može svima preporučiti. Hvala Gradskom muzeju Varaždin što su nas ugostili!

piše: Barbara Frntić, prof. Povijesti