Učenici 4. a razreda posjetili su u četvrtak, 9. ožujka izložbu Matka Vekića „Orijenta(liza)cija“ u palači Sermage.

Izložba je organizirana u suradnji Gradskog muzeja Varaždin i Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu, a sastoji se od ciklusa slika iz dvije tematske cjeline – Džihad i Maska slike božje.

Ovim djelima umjetnik propituje pojedina obilježja istočnjačke civilizacije te nas tjera na promišljanje i traženje vlastitog tumačenja ili orijentacije. Otud igra riječi u nazivu izložbe Orijenta(liza)cija.

Matko Vekić je rođen 1970. u Zagrebu, diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1995. godine te se usavršavao u Japanu, Turskoj i Indiji. Priredio je velik broj samostalnih izložbi, bio je sudionik likovnih kolonija u Hrvatskoj i inozemstvu te je više puta nagrađivan.

Umjetnik se izražava u slikarstvu, tradicionalnom mediju u kojem biranjem velikih formata, prigušene palete, potezima s obilježjima enformela te korištenjem valjka, slikarske lopatice i otiskivanjem šablona stvara vrlo ekspresivna djela koja ostavljaju utisak na promatrača. To su primijetili i naši učenici koji su odmah istaknuli da ih djela podsjećaju na primjere neoekspresionizma i enformela.

A što su učenici komentirali o izložbi?

„Slike su vrlo impresivne, velika platna ostavljaju snažan dojam na promatrača“ - rekao je Karlo

„Teme potiču na razmišljanje. Žene prekrivaju lica, a tijela su otkrivena, pitamo se o odnosu prema ženama.“ - zaključio je Vedran

„Žene prekrivaju lica rukama, na manjim djelima su portreti, ali isto ne vidimo lica jer su sakrivena iza maski, pitamo se zašto.“ - muči Lauru